Instant kávé, instant leves, instant élet - de kinek jó ez?


MŰ-anyag műanyag hátán, instant porlevesek, félkész mirelitek és konzervek, gyors éttermek, egyszer használatos tárgyak, és mindemellett számtalan adalékanyag és mesterséges ízfokozó ételeinkben, kapcsolatainkban, életünkben.

Egyen zacskóból - ami direkt szép színes, és annyira ínycsiklandozó rajta az étel fotója - főzni, néhány perc alatt kibontani, összekutyulni, egy kis forró vízzel leönteni és fogyasztani - nem is tudom minek nevezzelek? Étel ez egyáltalán? Élet ez egyáltalán? 
Jó értem, fogyasztói társadalomban élünk. Az aktuálisan futó reklámfilmekből, színes magazinokból is árad felénk a cseppet sem véka alá rejtett üzenet: „fogd és vidd, használd majd dobd el” 
Ha elromlik valami, gyakran gazdaságosabb egy újat venni, ha elszakad a ruhád, bárhol tudsz a pénzedért venni egy másikat. Vagy ha éppen nincs pénzed akkor azt is tudsz venni. Könnyű, mint az egyszeregy, instant élet.
Úgy tűnik több a dolgunk, kevesebb az időnk, állandóan rohanunk és nincs időnk semmire és senkire, de azért bőszen rohanunk tovább, mintha nem tudnánk, vagy nem akarnánk lassítani a tempón.

Pedig hát ki lassíthat, ha nem Te? 


 Lassítani, változtatni hidd el könnyen megy, nem kell megvárni az utolsó utáni cseppet a pohárban, amikor esetleg a nagy rohanás egy betegség formájában küld üzenetet. 
foto: pexels.com


Talán egyszerű a kialakított minták szerinti életet követni, sablonok szerint tenni, és igazán mélyen nem gondolkodni, nem belegondolni. A változástól, változtatásról pedig továbbra is úgy félni, mint egy kisgyerek a sötétben, aki azt hiszi, hogy a meséből ott maradtak a gonosz manók. Kíváncsi ugyan rájuk, ki is les a takarója alól, de onnan tovább már csak a bátrak merészkednek.  
Miért vágyunk arra, hogy az életünkben minden könnyen kezelhető legyen a levestől, az otthonunkon át a kapcsolatokig? Miért tartjuk olyan nehéznek azon a bizonyos komfortzónán legalább néha kilépni? 

Az instanttal az a legnagyobb gond, hogy csak úgy tűnik, hogy gyors és jó megoldás, ám hosszú távon semmiképpen nem tesz sem boldoggá, sem elégedetté, és főleg egészségessé nem! Mert nincs valós tartalma, nincs íze, nincs szaga. Nagyjából addig tart az élmény, amíg a víz felforr és összekeverjük a csészében a kávéporral.

Ám sokan és egyre többen vágynak és indulnak el abba az irányba, ahol a természetes és egészséges fontosabbá válik, mint a gyors megoldások használata.



Fontos dolog igazi, valós élményeket átélni, megízlelni az élet sava-borsát, érezni kell, ha édes, érezni kell, ha keserű. Át kell élni, ha szomorúság van és azt is, amikor minden a legcsodásabb körülöttünk! Mi másról szól az élet, mint érzésekről, élményekről, érzetekről, találkozásokról.

Kezdd a változást kisebb lépésekkel, majd később rutinná válnak, és eljön az idő, amikor már nem érted, hogy miért nem sokkal hamarabb változtattál :) 

Néhány tipp, hogy elkerülhesd az instant termékek használatát:

  • Legyen listád arról, milyen ételeket szeretsz Te és a családod, és ehhez tarts otthon alapanyagokat, amihez már csak pár friss hozzávalót kell beszerezned. 
  • Gondold át előre, hogy mit szeretnél a következő napokban főzni, vásárolj be ehhez friss alapanyagokat, akkor, amikor ráérsz, így nem kell kapkodnod, ha kevés időd marad.
  • Ültess cserépbe néhány fűszernövényt, ezekkel nagyon sok ételt lehet feldobni, finomabb, egészségesebb, mint egy zacskós ízfokozó és rengeteg variációra ad lehetőséget.
  • Amikor tudod, hogy kevesebb idő jut a főzésre akkor se érd be dobozos, instant, félkész étellel! Persze ne ilyenkorra tervezz egy többfogásos menüt, ráérsz máskor a slow food életérzésnek hódolni :) Egy egyszerű tésztás étel nagyon rövid idő alatt elkészíthető pár alapanyag felhasználásával. 
  • Vond be a főzésbe a család tagjait, jó móka együtt alkotni, külön öröm, hogy közösen töltött idő előzi meg a közös ebédet, vacsorát! És így sokkal finomabb is lesz az étel :)
  • Nem gond, ha éppen nincs az előre elképzelt menühöz minden alapanyag otthon, légy kreatív, kísérletezz! 
  • Néha játszd azt, hogy az otthon lévő alapanyagokból milyen új ételt tudsz készíteni :) Jópofa kísérletezés ez, nem kell mindig mindent ugyanúgy elkészíteni. 
  • Ha már akkorák a gyerekeid, hogy egyedül is boldogulnak a konyhában, akkor engedd, hogy heti, havi pár alkalommal ők főzzenek. Addig Neked lesz időd másra, vagy egyszerűen csak lazíts!
  • Amikor többet főztél a kelleténél és marad néhány adag pluszban, tedd el a fagyasztóba, pont jól fog jönni olyan napokon, amikor csak annyi időd van, hogy a serpenyőben átmelegítsd.



Szóval az igazi ízeket, igazi érzéseket és egy igazán jó kávét sose sajnálj magadtól :)