Bőrbarát és bababarát - honnan tudom, hogy egy termék biztosan az?

Manapság címkét olvasni, összetevőket böngészni a boltokban, vagy webshopok kínálatában megszokott dolog. Aki kicsit is odafigyel saját és családja, gyerekei egészségére az vagy saját készítésűt - ételt is, natúr kozmetikumot is - használ, vagy már ismert, megszokott, bevált bőrbarát terméket választ, vagy címkét olvas :)
No és persze már vásárlás előtt - és nagyjából folyamatosan! - utána olvas, körültekintően tanulmányozza a hiteles forrásból származó anyagokat, tudnivalókat az interneten, vagy nyomtatott szakirodalomban.
Legyen az élelmiszer, vagy kozmetikum, vagy egyéb bőrünket érintő termék. 


Miért fontos, hogy bőr és bababarát legyen, ami a háztartásunkba bekerül? 
Részben mert sok az allergén anyag és az allergiás reakció, részben mert túl sok a nem-természetes és nem környezetbarát összetevő ételeinkben, kozmetikumokban, tisztító és tisztálkodószerekben. És főképp, mert mindez az egészségünkre és környezetünkre is kihat! 

De mi az a nem-természetes? 

Nevezzük nevén a gyereket: szintetikus, mesterségesen előállított, vegyi vagy kémiai összetevőket tartalmazó termék, alapanyag. Nincs sok köze a természethez, ám mivel az ember is a természet része, éppen emiatt kérdéses, hogy az emberi szervezet hogyan fogadja, miként birkózik meg vele. 



Bőrünk, bőrfelületünk nagyon érzékeny. Van, aki azt mondja, hogy amit nem enne meg, azt nem kenné a bőrére sem. Vagy fordítva, amit a bőrére használ, azt bátran meg is enné :)

Sheavaj, olívaolaj, kókuszolaj (kókuszzsír), mandulaolaj, mogyoróolaj, avokádóolaj, lenmagolaj, dióolaj ...... Mind-mind természetes, növényi eredetű alapanyag. Valljuk be őszintén, bármelyikkel szívesen főznénk, tennénk a friss salátára belőle..... és bármelyik szuper jó hatással bír a bőrünkre is! Telítetlen zsírsavak és vitaminok, kell ennél több? 

Na jó, egy kis tartósítás szükséges akkor, ha nagyobb adagról vagy nem mindennap használatos kozmetikumról van szó, amely vizet is tartalmaz, de ebből is van természetes megoldás, például az E-vitamin. Gyógynövények, gyógynövény kivonatok szintén olyan összetevők, amiket akár fogyaszthatnánk is tea formájában például :) Szóval semmi szükség kőolajszármazékokra, SLS-re (sodium lauryl sulfate) vagy SLES-re ( sodium laureth sulfate) nevű habzóanyagokra. A legjobb a természetes illat, így nem kell, hogy mesterségesen előállított illatanyagokat és parfümöt tartalmazzon egy bőrápoló termék. Alkohol és alumínium nélkül is kiváló hatást képes produkálni egy kozmetikum, sőt! Illóolajak - itt is nagyon fontos, hogy 100 % természetes növényi eredetű legyen, semmiképpen ne legyen benne parfüm vagy parfümszármazék - jótékony hatásait is vegyük igénybe, amikor természetes módon szeretnénk ápolni a bőrünket. Antibakteriális, fertőtlenítő hatásuk a koncentrátumot tartalmazó gyógynövényeknek köszönhető. 

Nem sorolom tovább, számtalan adatbázis van, ahol a káros, cseppet sem bőrbarát összetevőkről olvasni lehet, és mivel igen sok van belőlük megjegyezni mindet nem egyszerű.

Én azt javaslom, hogy azt az egyszerű szempontot tartsa mindenki szem előtt, hogy egy termék a lehető legkevesebb összetevőből és a lehető legtermészetesebb, növényi eredetű alapanyagból készüljön.




Figyelni kell a minősítésekre, de önmagában az, hogy egy termékre ráírják, hogy natúr kozmetikum még nem elég, alaposan meg kell nézni, hogy miből áll. 
Összeszedtem néhány hasznos weboldalt, vagy applikációt, ha már a legtöbb embernél van okos telefon érdemes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Különféle mobilos applikációk tölthetők le, segítségükkel webshopos vagy bolti vásárlás során gyorsan megnézhetjük 1-1 termék összetevőit, azok hatásait, azt, hogy mennyire megbízható. Így már könnyebben el tudjuk dönteni jó lesz-e nekünk, bőrbarát, bababarát vagy inkább hagyjuk a polcon :)

Az applikációk angol nyelvűek, de mivel a legtöbb összetevő nemzetközileg egységes latin megnevezéssel szerepel, így angolul kevésbé tudóaknak is segítség lehet. 


SKIN DEEP Az EWG (Environmental Working Group, amerikai környezetvédelmi nonprofit szervezet) applikációja. Egy óriási adatbázis több mint 70.000 termékről, 9000 összetevőről.


THINK DIRTY  A gondolkodj piszkosan elnevezést úgy fordítanám, hogy gondolkodj, kételkedj bátran :) Az applikáció neve direkt figyelemfelkeltő, létrehozóik szerették volna segíteni a tisztánlátást a szépségiparról, egyfajta fogyasztói forradalmat generálva a biztonságos kozmetikumok eléréséhez, a káros - piszkos - összetevők megváltoztatásához. Üzenetük, hogy mindenki tegye le voksát a biztonságos és tiszta, és nem piszkos - dirty - termékek irányába. A San Francisco-i nonprofit mellrák alapítvány az egyik fő támogatójuk. 

És végül a kedvencem, Annie Leonard, aki szemfelnyitogató és tájékoztató videokat készít mindenkit érintő témákban, ez a néhány perces összeállítása a kozmetikumok és szépségipar titkaiba nyújt bepillantást.





Összetevőkről egy nagyon hasznos weboldal:
Kockázatos

És ezt is ajánlom, ahol konkrét termékekre is rá lehet keresni, a bőrbarát összetevők zöld színnel jelöltek, ha bőrre ártalmas anyagot is tartalmaz azt pirossal jelölik a felsorolásban. Ezeket a termékeket érdemes kerülni! A termékek összetevői részletesen, jellemzéssel is fel vannak sorolva, és gyakran olvasni vásárlói tapasztalatokat is.

Krémmánia



Fotók: INNEN